JESSI COLTER – A COUNTRY STAR IS BORN / WAYLON & JESSI – LEATHER AND LACE

De naam bij haar geboorte in 1943 was Mirriam Johnson. Toen ze als 18 jarige in 1961 trouwde met gitarist Duane Eddy veranderde ze haar naam in Mirriam Eddy en nadat ze in 1969 van hem scheidde en meteen opnieuw in het huwelijk trad met countryzanger Waylon Jennings volgde een nieuwe naamsverandering in Jessi Colter. Die naam werd gekozen als een soort eerbetoon aan haar overgrootvader Jesse Colter.

Met Duane Eddy woonde ze samen in Los Angeles waar ze mama werd van een dochter Jennifer, maar sinds het huwelijk met Waylon Jennings werd Nashville, Tennessee hun vaste woonplaats. Ook in die relatie werd een zoon geboren die Waylon Albright als naam kreeg, maar die later in de muziekwereld zelf bekendheid verwierf als ‘Shooter Jennings’.

Haar huwelijk met Waylon Jennings kende enkele moeilijke momenten, vooral door zijn drank- en drugproblemen, maar hield toch stand van 1969 tot 2002 toen Waylon Jennings op 64-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van ernstige diabetes-problemen. Op zijn begrafenis zong Jessi Colter het door haar geschreven liedje “Storms Never Last” (zie 2e video) dat ze samen met Waylon Jennings had gezongen en opgenomen voor hun duetalbum “Leather And Lace” uit 1981.

Waylon en Jessi hadden elkaar leren kennen in 1969 toen hij samen met Chet Atkins in Nashville de rol van producer waarnam voor het debuutalbum “A Country Star Is Born” van Jessi Colter, een plaat die in 1970 op de markt kwam en waarop Waylon en Jessi voor het eerst een liedje samen hebben gezongen met de als single uitgebrachte song “I Ain’t The One” die zij nog onder de naam Mirriam Eddy had geschreven.

Dat debuutalbum werd nu in een opnieuw gedigitaliseerde versie uitgebracht door het Britse label ‘Beat Goes On Records’, samen met het net vermelde duetalbum “Leather & Lace” van ‘Waylon & Jessi’. Uit “Leather & Lace” selecteerden we voor de bijgaande video’s twee live gebrachte versies van de nummers “(It Wasn’t God Who Made) Honky Tonk Angels” en het eerder toegelichte “Storms Never Last”. Op deze plaat brachten ze ook een naar country bewerkte versie van de song “You Never Can Tell (C’est La Vie)” van Chuck Berry en hun als duo uitgebrachte single “What’s Happened To Blue Eyes” die de top 5 van de ‘US Country Charts’ haalde in 1981.

Mirriam Johnson aka Mirriam Eddy aka Jessi Colter was naast een erg goede countryzangeres ook een getalenteerde songschrijfster van liedjes voor haarzelf, maar ook voor andere artiesten zoals Dottie West, Nancy Sinatra en Don Gibson. De nu 76-jarige ‘grande dame’ van de countrymuziek zingt ook nu nog en nam in 2017 haar laatste album “The Psalms” op. Daarnaast deelt ze af en toe ook nog het podium met haar zoon ‘Shooter Jennings’.

Waylon Jennings werd geboren in 1937 en stierf in 2002 op 64-jarige leeftijd. Het had echter al veel eerder afgelopen kunnen zijn voor hem, want nadat Buddy Holly in 1958 zijn eerste plaatopname had gearrangeerd stond hij op 3 februari 1959 zijn zitje af in het vliegtuigje dat in een hevige storm neerstortte met Buddy Holly, J.P. Richardson aka ‘The Big Bopper’ en Ritchie Valens aan boord. Die datum werd later in het nummer “American Pie” van Don McLean vereeuwigd als ‘The Day The Music Died’.

Waylon verloor er zijn beste vrienden in de muziekbusiness, maar hij kon zijn eigen carrière nadien toch legendarisch maken door nog meer dan 50 albums uit te brengen. Van zijn liedjes werden later nog ontelbaar veel covers gemaakt door andere grote countryvedetten en ook zijn zoon ‘Shooter’ herdenkt zijn vader nog regelmatig tijdens zijn live optredens door een song van hem te brengen.

(valsam)

 

 

TRACKLIST

JESSI COLTER - A COUNTRY STAR IS BORN
Too Many Rivers
Cry Softly
I Ain’t The One
It’s Not Easy
He Called Me Baby
Why You Been Gone So Long
If She’s Where You Like Livin’
Healing Hands Of Time
That’s The Chance I’ll Have To Take
Don’t Let Him Go
It’s All Over Now

WAYLON AND JESSI - LEATHER AND LACE
You Never Can Tell (C’est La Vie)
Rainy Seasons
I’ll Be Alright
Wild Side Of Life
Pastels And Harmony
I Believe You Can
What’s Happened To Blue Eyes
Storms Never Last
I Ain’t The One
You’re Not My Same Sweet Baby

Artiest info
Website  
 

video